A Gödöllői Kistérségről
Csömör               
Dány                 
Gödöllő              
Isaszeg              
Kerepes              
Kistarcsa            
Nagytarcsa           
Pécel                
Szada                
Valkó                
Vácszentlászló       
Zsámbok              
A Gödöllői kistérség Önkormányzatainak többcélú..
Társult települések
Munkaszervezet
Társulási tanács működése
A közös feladatellátás dokumentumai
Projektek
Pályázatok
Turizmus
Adattár
Linktár
Eseménynaptár
Gödöllő Kistérségi Közkincs Kerekasztal
menu13
kulturalis_adatbazis

Nagytarcsa

 A mintegy háromezer kétszáz lelket számláló településünk Nagytarcsa, az Alföld északnyugati részén, a Pesti-sikság keleti, a Gödöllői-dombság nyugati határán fekszik Kistarcsa, Pécel, Budapest XVII. Kerület (Rákoscsaba) és XVI kerület (Cinkota) szomszédságában. A Duna tízezer évvel ezelőtti tevékenysége alakította községünk felszínének arculatát, amikor is a Duna a Visegrádi-szoroson átfolyva az Alföld felé, Váctól délkeleti irányba tartott. A táj mai arculatát a Szilas patak alakította, mely 2,5 km hosszan kettészeli a község területét. A régészeti ásatások és a történeti kutatások alapján megállapítható, hogy Nagytarcsa területe az őskőkor óta lakott. A Falumúzeum állandó történeti kiállításának tárlóiban őrizzük községünk legfontosabb régészeti tárgyait és történeti dokumentumait. A történelemtudomány hazánk legfontosabb régészeti emlékeiként tartja nyílván a településünkön talált szkíta kori szobros bronzcsörgőt. 1990-ben Nagytarcsa első Önkormányzata megalkotta a település jelképeit. A település zászlójának színe a kék és a zöld, és címerében ezt a szkíta kori szobros bronzcsörgőt jeleníti meg. A Falumúzeum megtekintését ajánljuk szíves figyelmébe minden idelátogatónak. A honfoglalás kori sírok bizonyítják, hogy a magyar ősök is otthonra találtak ezen a helyen. Az első írásos említése a településnek 1302-ben egy adás- vételi leiratban található. A község területe 1213 hektár, melynek lakott területe 2002-ben 118 hektár. De, azóta a dinamikusan fejlődő település belterülete folyamatosan növekszik. Várható, hogy pár éven belül a lakosság lélekszáma eléri az 5-6000 főt. A lakosság számottevő többsége evangélikus vallású. 1931-ben Sándi Gyula terve alapján épült Evangélikus templomban látható az egyházi esztendő négy ünnepkörét ábrázoló forgatható szárnyas oltár, mely egyedülálló. Ebben a gyülekezetben alakult meg 1965-ben az első magyar egyházi könnyűzenei együttes a Hermos. A kisebb számban élő római katolikusok barátságos templomának védőszentje Don Bosco. A református vallásúaknak az evangélikus templomban tartanak kéthetente istentiszteletet. Az evangélikus templom előtti főtéren épült a millennium évében az impozáns Turul-emlékmű, mely megragadó látványossága lett községünknek. Az őslakosság díszes népviselete sajnos kihalóban van, viszont az idősebbek még híve őrzik a hagyományaikat. A rendezett tiszta településünk, ahol az őslakosság az1950-es évektől kibővült az ide települt honvédségi lakótelep lakóival, valamint az ezredfordulótól folyamatosan benépesülő lakóparkok lakóival együtt szeretettel vár minden idelátogatót.
Forrás: www. nagytarcsa.hu

Csömör Kistarcsa Kerepes Nagytarcsa Pécel Isaszeg Dány Zsámbok Vácszentlászló Valkó Gödöllő Szada

Dr.Gémesi György
elnök

Hatvani Miklós
alelnök

Üdvözöljük a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás internetes honlapján.

Bővebben

Csámpai József
Gratulálok a honlapjukhoz! Áttekinthető és informatív. Sok sikert kívánok a további munkájukhoz.

Munkaszervezet
Szívesen teszünk fel bármilyen a kistérségi területén tartandó programról leírást! Kérem,hogy a programok rövid ismertetőit küldjék el részünkre!

Kiss Aladár
Örülök, hogy elkészült az oldal. Nagyon tartalmas, és teljes körű képet nyújt mind a kistérségről, mind a Társulás működéséről.

Új bejegyzés

Összes hozzászólás

webáruház készítés, szoftverfejlesztés -- NetGo.hu --