A Gödöllői Kistérségről
Csömör               
Dány                 
Gödöllő              
Isaszeg              
Kerepes              
Kistarcsa            
Nagytarcsa           
Pécel                
Szada                
Valkó                
Vácszentlászló       
Zsámbok              
A Gödöllői kistérség Önkormányzatainak többcélú..
Társult települések
Munkaszervezet
Társulási tanács működése
A közös feladatellátás dokumentumai
Projektek
Pályázatok
Turizmus
Adattár
Linktár
Eseménynaptár
Gödöllő Kistérségi Közkincs Kerekasztal
menu13
kulturalis_adatbazis

DÁNY

Dány Pest megyében található, Gödölloi-ceglédberceli dombvidék keleti peremén Budapesttol kb 40., Gödöllotol kb 20. kilométerre, Isaszeg és Zsámbok között.

A község földrajzi elhelyezkedése sajátságos: a szaktudósok a Gödölloi dombvidék részének tartják. A Cserhát legutolsó déli lankáin fekszik. A Tápió felso folyása Dány toszomszédságában ered, de a Tápió mente községei között nem található. A topográfusok megkülönböztetnek a Pest megyei dombvidék rézeként "Tápiósáp vidéke" részt és habár Dány szomszédos Tápiósáppal, a szakemberek mégsem sorolják ide. A település két lassan emelkedõ domb aljában terül el. Dombos határán szántóföldje barna agyag, minden nemû gabona jól megterem. A változatos domborzat, a települést átszelõ patak, az erdõ közelsége kedvezõ tájképet kínál. A faluképet szép zöld területei, széles utcái, az elõkertek és parkjai teszik egységesé.  

A helység neve zsidó eredetû valószínûleg a Dan személynévbõl ered. A község régi eredetû, a monda szerint már IV. Béla idején fennállt. 1272 -ben már falu volt. A törökkor végén elpusztult a XVII. század végén települt újjá, evangélikus szlovák és katolikus magyar lakosokkal. A 1800 -as évek elején jelentek meg a zsidó családok: akkor indult meg a helyi kereskedelmi élet. A kapitalizálódás korától a lakosok egyre nagyobb számban a budapesti munkahelyeken kerestek megélhetési lehetõséget. A település lakosságának száma az utóbbi évszázadban mérsékelten emelkedett.

A község mûemlékekben gazdag, faluközpontjában, gyönyörû zöld környezetben található a II. világháborús emlékmû. 2000-ben, a milleneum jegyében készült el az a park, amelyet a Szent Margit szobor díszit. Falu ékessége még a Szent Imre szobor, amit 1994-ben avattak fel. A patak mellett Nepomuki Szent János szobra vigyázza a falut. Település történetét az idelátogatók a falumúzeumban tekinthetik meg. A település minden vonalas infrastruktúrával rendelkezik (telefon, víz, gáz, csatorna, kábeltévé, szélessávú internet). Két határontúli településsel tartanak kapcsolatokat: Gyergyócsomafalva (Románia) és Lukanényével (Szlovákia).

Dány község címere Anjou pajzsban foglalt szimbólumokból áll a következok szerint: A címerállat - a nyúl - a községnek egy XVII. századból eredo pecsétjén már szerepel. Ez a vadállományban gazdag és a mezõgazdasági jellegû térségre emlékeztet. A két kereszt a község vallásos jellegére utal, valamint arra, hogy kétszer elpusztították és a harmadik helyen épült fel. A zöldellõ fa egy sírhantot jelképezõ dombocskából nõtt ki. Azért van ez így, mert a monda szerint a község elpusztításakor a mocsárba menekülõ lakosságot vigyázó és õrhelyén lévo községvezetõt - akinek a neve Sebestyén Sebestyén volt - elfogták, lófarkához kötötték és addig hurcolták, míg meg nem halt. A sírhalom ennek emlékét õrzi. Ebbõl, vagyis az áldozatokból sarjad az új élet. Így került az életfa a címerbe. A címernek nagy elõnye az egyszerûségében is erõs kifejezõkészség és mindezt Balogh László grafikus mûvész alkotta meg.
Forrás: www.dany.hu

Csömör Kistarcsa Kerepes Nagytarcsa Pécel Isaszeg Dány Zsámbok Vácszentlászló Valkó Gödöllő Szada

Dr.Gémesi György
elnök

Hatvani Miklós
alelnök

Üdvözöljük a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás internetes honlapján.

Bővebben

Csámpai József
Gratulálok a honlapjukhoz! Áttekinthető és informatív. Sok sikert kívánok a további munkájukhoz.

Munkaszervezet
Szívesen teszünk fel bármilyen a kistérségi területén tartandó programról leírást! Kérem,hogy a programok rövid ismertetőit küldjék el részünkre!

Kiss Aladár
Örülök, hogy elkészült az oldal. Nagyon tartalmas, és teljes körű képet nyújt mind a kistérségről, mind a Társulás működéséről.

Új bejegyzés

Összes hozzászólás

webáruház készítés, szoftverfejlesztés -- NetGo.hu --